Maandelijks archief: januari 2017

Kennisbundel Herstelondersteunende zorg

Het lectoraat Rehabilitatie ontwikkelde, als onderdeel van de Werkplaats Sociaal Domein Noord, een actuele, praktijkgerichte kennisbundel over Herstelondersteunende zorg. De kennisbundel is geschikt voor zowel hbo-docenten als voor hulpverleners uit het werkveld.
Herstellen doe je zelf. Het is een proces dat de betrokkene zelf doormaakt. Het gaat om het opkrabbelen na een catastrofale gebeurtenis in het leven. De ondersteuning van herstel bij lichamelijke of psychische aandoeningen noemen we herstelondersteuning. Herstelondersteunende zorg is alle herstelondersteuning die wordt gegeven door hulpverleners. Het thema mag dan ook niet ontbreken in de hbo-opleidingen zorg en welzijn. Daarom maakte het lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool Groningen met docenten en ontwikkelaars deze actuele, praktijkgerichte kennisbundel. De kennisbundel is zowel voor hbo-docenten als voor sociaal werkers in het werkveld. Deze bundel is samengesteld door Lies Korevaar, lector Rehabilitatie en Jolanda Kroes, hogeschool hoofddocent, onderzoeker bij het lectoraat Rehabilitatie en bij de Werkplaats Sociaal Domein Noord. De kennisbundel is in het kader van een samenwerkingsproject van de Werkplaats Sociaal Domein Noord/Lectoraat Rehabilitatie met Vilans en het Centre of Expertise Healthy Ageing van de Hanzehogeschool Groningen ontwikkeld.

Klik hier voor meer informatie.

 

Uitnodiging! Transformatie-tafels 7 februari 2017

Op 7 februari a.s. organiseert de Werkplaats Sociaal Domein Noord een middag met als titel: Transformatie-tafels

Iedereen heeft er mee te maken: van burgers tot bestuurder, van professionals tot beleidsadviseurs, van gemeente tot zorginstelling. Nadat twee jaar geleden de transitie is voltooid, zitten we nu nog volop in het transformatieproces. Langzamerhand begint de stof te dalen. Professionals krijgen steeds scherper hoe handen en voeten te geven aan de nieuwe zorg- en dienstverlening. De organisatorische contouren worden steeds zichtbaar. En
alle ervaringen zijn input voor eventuele beleidsaanpassingen.
Het leek ons tijd om de kennis en kunde die met de transformatie is opgedaan met elkaar te delen. De Werkplaats Sociaal Domein Noord heeft daarom het initiatief genomen om een aantal Transformatie-tafels te organiseren. De tafeldame/-heer stelt aan de hand van concrete voorbeelden een thema aan de orde. De dames/heren en thema’s zijn:
– Be Wevers (gemeente Oldambt) over ‘hoe werk ik samen’
– Karin Kalverboer (ZorgInnovatie Forum) over ‘hoe betrek ik de burger erbij’
– Heleen Schut (gemeente Borger-Odoorn) over ‘hoe organiseer ik het’
– Mirjam van Werven (gemeente Appingedam) over ‘wat levert het op’
– Louis Polstra (Hanzehogeschool Groningen) over ‘hoe leren we van elkaar’

Algemene informatie:
Hoe laat? : 13.30 – 16.30 uur
Waar : Hanzehogeschool Groningen MarieKamphuisborg,
Zernikeplein 23, lokaal D0.005/D0.10
Voor wie? : Professionals, Management zorg- en welzijnsorganisaties, Beleidsmedewerkers Wmo gemeenten, docenten en studenten
Toegang : Gratis

U kunt één tafel bezoeken maar er bestaat ook de gelegenheid om van tafel te wisselen. Voorafgaand aan de Transformatie-tafels krijgt u een korte presentatie over de resultaten van de lopende (onderzoeks)projecten van Werkplaats Sociaal Domein Noord.

Voor informatie en opgave: j.k.nap@pl.hanze.nl